Вперше першокурсники презентують свої роботи

Перший перегляд семестрових робіт студентів І-го курсу, спеціальності «Образотворче мистецтво» з рисунку та живопису вперше було організовано викладачем та куратором групи Генесіран М. В. наприкінці І семестру.

Курс навчальної дисципліни «Рисунок» передбачає вивчення і засвоєння основ рисунка, законів та принципів його побудови, володіння техніками та матеріалами рисунка, формування практичних та професійних навичок в зображенні дійсності в умовах реального середовища художніми засобами: лінії, світлотіні та тону. Опанування рисунка з натури побудовано за принципом послідовного ускладнення завдань: від зображення простих форм – до роботи над складними за внутрішньою будовою та зовнішньою пластикою комбінаціями. Знання внутрішньої конструкції та вміння побачити зв’язок внутрішнього об’єму із зовнішньою формою відіграє вирішальну роль у зображенні, адже конструктивний рисунок – це школа для розвитку уяви та набуття навичок в рисунку, володіючи якими  можна розв’язувати будь-які завдання. У роботах з рисунку простежується розуміння студентами законів лінійно-конструктивної побудови предметів, передачі об’ємної форми, а також бачення плановості у постановці натюрморту. 

Програма навчальної дисципліни «Живопис» передбачає вивчення та засвоєння теоретичних основ живопису та кольорознавства, формування практичних знань та професійних навичок в побудові об’ємно-просторового зображення засобами кольору та тону. В навчанні проводиться принцип послідовності, поступового ускладнення навчальних завдань: від знайомства з основами кольорознавства і технічними прийомами акварелі до живопису об’ємного предмета. Просторовий зв’язок вивчається спочатку на постановці з двох-трьох об’ємних предметів. Поступово навчальні постановки ускладнюються, пропонуються різні умови освітлення, складний колористичний лад. У живописних роботах відтворено розуміння першокурсниками кольорових відношень та рефлексів, володіння засобами передачі об’єму за допомогою кольору,  продемонстровано знання та навички з кольорознавства: основні властивості кольорів, кольоросприйняття, фізіологічні основи кольору, просторові якості кольору, колірні контрасти.

Прес-центр кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання

Leave a Reply

Категорії