Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Без категорії > Фінальний день проєкту «Університетська мобільніcть: MobileArt EDU CAMP» сплинув у кобзарському дусі!

Ми навіть не помітили, як швидкоплинно підійшло до свого завершення колективне стажування в рамках проєкту «Університетська мобільніcть: MobileArt EDU CAMP», метою якого став обмін досвідом між представниками викладацької спільноти Ізмаїла та Переяслава. У п’ятницю, 23 липня 2021 року відбувся фінальний день проєкту в Переяславі, проте це ще не кінець проєкту. Надалі його реалізація відбуватиметься в Ізмаїлі, а відтак представники Університету Григорія Сковороди в Переяславі уже вирушили із візитом в Ізмаїльський державний гуманітарний університет.

Декоративно-прикладне мистецтво України втілює в собі талант нашого народу, його духовність, розуміння добра та краси, його світобачення, культуру та прагнення до прекрасного. Найпоширенішим видом декоративно-прикладного мистецтва є ручне ткацтво, яке виникло у 3 тис. до н. е. в часи Трипільської культури. За допомогою цього старожитнього виду мистецтва майстри виготовляли килими, гобелени, ткані декоративні тканини. До найдавніших технік ручного ткацтва належить полотняне та саржеве переплетення і орнаментальна техніка «перебір».

Саме до цього стародавнього виду мистецтва у п’ятницю мали змогу доторкнутися учасники проєкту. Гості і студенти університету із захопленням і трепетом ткали свої перші візерунки. Керівник майстер-класу із ручного ткацтва – доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання, член спілки дизайнерів України Ольга Стрілець за свій творчий шлях зіткала 48 гобеленів, 32 декоративні композиції. Увесь свій досвід вона з радістю і любов’ю передає молодому поколінню майбутніх митців та учителів мистецтва.

Поза тим, учасники проєкту мали змогу відвідати Музей кобзарського мистецтва, що знаходиться в середмісті у понад столітній будові. Тут гості ознайомились з експозицією портретів відомих кобзарів України та Переяславщини, з їх музичними інструментами, книгами, та різними побутовими предметами. Гості лишилися в, захопленні від огляду стародавніх музичних інструментів, серед яких були кобзи, лютні, торбани, гуслі, бандури, цитра, а також атрибутів кобзарського цеху: ікони, Біблію, підсвічник, лампаду ХVII ст. Про історію музею та секрети кобзарства розповіла завідувачка НДС «Музей кобзарства» Світлана Тетеря, а кандидат історичних наук Микола Товкайло виконав для учасників кілька творів на бандурі.

Нагадаємо, що проєкт у контексті візиту до Переяслава відбувався за всебічної підтримки виконуючого обов’язки ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі, декана факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій, доктора історичних наук, кандидата політичних наук, доцента Віталія Коцура, проректора з міжнародних зв’язків та проектної діяльності, кандидата педагогічних наук, доцента Оксани Ковтун та кандидата педагогічних наук, професора, декана факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Наталії Ігнатенко.

Тетяна Носаченко,
кандидат педагогічних наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання, заступник завідувача кафедри,

Валентина Крикун,
аспірантка, викладач кафедри педагогіки, теорії і методики початкової освіти, керівник відділу міжнародних зв’язків

Недавні записи

Категорії