Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти > Як подолати страх під час війни? Порадами діляться викладачки Марина Хараджи та Альона Іващенко

Уже декілька місяців триває повномасштабна війна росії з Україною. Ми перебуваємо в ситуації невизначеності, а це головна їжа Страху. У теперішній час люди часто відчувають тривогу і відчай. Певно, ви хотіли б почувати себе інакше. Але виникає питання «Як? Як повернути себе до нормального життя? Як реагувати спокійно і адекватно на те, що відбувається навколо?».

Люди, які знайшли прихисток у безпечних місцях, позбавилися гострого страху за власне життя. Але багато кому досі важко подолати глибокий страх і почати жити. Кандидат психологічних наук, доцент кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти Марина Хараджи та кандидат психологічних наук, старший викладач кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти факультету Альона Іващенко вирішили поділитися порадами щодо цього питання.

Що ж таке страх? Це внутрішній стан, що обумовлений загрозою реального або передбачуваного лиха. Зазначимо, що страх – абсолютно нормальна реакція. Боятися в ситуації воєнних дій – природно. Знайте, що кожна людина має ресурс для того, аби опанувати свій страх. У ситуації страху можна абсолютно адекватно діяти, допомагати, підтримувати та раціонально мислити. Пам’ятайте, що страх рано чи пізно скінчиться, і ви перейдете на іншу фазу – злості, агресії, гніву. Тому варто навчитися свідомо регулювати свої емоції.

І все ж, якщо вам дуже страшно, як привести себе до тями і змусити мислити раціонально і діяти виважено? Ось короткий алгоритм дій:

  1. Усвідомте свої емоції. Проговоріть вголос: «Мені страшно».
  2. Дихайте глибоко!
  3. Відчуйте, що ваші ступні стоять на твердій поверхні. Ви можете встати і міцно «врости» ногами в підлогу. Уявіть, ніби ваші стопи – це фундамент міцного будинку, відчуйте землю під ногами і силу земного тяжіння. Ви можете зробити це і сидячи на стільці або ж лежачи.
  4. Випийте гарячого чаю, прийміть контрастний душ, подбайте про своє тіло!
  5. Обмежте споживання контенту, який провокує спалахи страху (приміром, новини).

Крім того, пропонуємо вам декілька простих практик, які допоможуть пережити війну і бути корисними для себе і близьких.

«Спокійне місце всередині мене»

  • Сядьте, розслабтесь.
  • Подумайте про місце, де ви колись бували – воно спокійне, радісне, приємне. Можна придумати це місце для себе (наприклад, острів посеред океану або ж планета в космосі). Образ має бути на 100% спокійним і безпечним.
  • Дихайте.
  • Знайдіть в тілі відчуття, які виникають від думки про це місце.
  • Займіть комфортну позу, думайте про це місце і відчуття, пов’язані з ним. Пов’яжіть їх між собою.
  • Запам’ятайте, у це місце ви завжди можете повернутись, щоб заспокоїтись, віднайти ресурс. Варто лише зручно сісти, уявити ваше місце сили і віднайти відчуття безпеки та спокою.
  • Поверніться до реальності.

Ця техніка допоможе вам стабілізувати свої емоції і знайти рівновагу у будь-якій ситуації, де б ви не були і що б не відбувалось!

«Три папірці»

Для виконання цієї практики візьміть три папірці і дайте відповіді на наступні питання:

1 папірець: Коли закінчиться  війна Я… (напишіть 3 речі, які зробите).

2 папірець: Я Дякую… (напишіть імена 3 людей, яким ви вдячні за допомогу чи підтримку під час війни, вкажіть коротко за що).

3 папірець: Сильні якості, які допомагають мені у цей складний час… (напишіть 3 якості. Наприклад: духовність, вміння прощати, сміливість, самовідданість, щедрість і т. п.)

Збережіть ці папірці і кожного разу, коли вас охоплюватиме страх, відчай, безнадія, перечитуйте їх, за потреби доповнюйте, дописуйте. За допомогою цієї техніки ми зміщуємо наш фокус уваги на позитив і впевненість у майбутньому.

Пам’ятайте, якщо ви відчуваєте страх, з яким не можете впоратися самостійно, звертайтесь до психологів, які зараз працюють безкоштовно та онлайн. Спеціалісти зможуть вам допомогти опанувати свої емоції та почати діяти виважено, а головне це забезпечить вам стійку емоційну сферу. Бережіть себе та близьких. Все буде Україна!

Пресцентр кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти

Недавні записи

Категорії