Наприкінці минулого тижня закінчилися державні іспити на факультеті педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва за спеціальністю «053 Психологія. Практична психологія» у студентів денної та заочної форми навчання. Наче, не так давно, в 2018 році ці «великі та трішки стривожені оченята» знайомилися з стінами Університету Григорія Сковороди в Переяславі. 1 вересня 2018 року запускали в небо голубів з думками «прощавай дитинство і привіт студентське життя». Потім знайомство з куратором викладачем кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти Мариною Хараджи і безліч запитань, як у вікторині «Що? Де? Коли?» – про університет, навчальний процес та гуртожиток.

І ось вже сьогодні, на державних іспитах, екзаменаційна комісія слухає відповіді на білети та захист дипломних робіт майже своїх колег психологів. За чотири роки навчання наші здобувачі показали себе, як відповідальні дорослі особистості в отриманні знань в навчальному процесі. Ці роки не були для них легкими. З початку першого курсу не встигнувши адаптуватися в другому семестрі їм довелося звикати до онлайн-офлайн навчання у зв’язку з COVID-19, але й це не завадило нашим студентам проявляти своє бажання в отриманні знань та відвідуванням пар. Здобувачі денної форми навчання взяли участь в програмі «САМ Україна», яка спрямована на міжрегіональній академічній співпраці між закладами вищої освіти та культурному діалогу між молоддю через короткотермінову академічну мобільність в межах України, де мали можливість отримати нові знання та показати свої вміння в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті. Такий досвід допоміг їм в реалізації своїх професійних можливостей, як майбутніх психологів, дозволив розширити кругозір та освоїти нові навчальні дисципліни. Студенти повернулися в університет після обміну з морем позитивних емоцій та значним багажем знань, які проявили під час складання заліків та екзаменів.

Але наших бакалаврів чекав ще один неприємний етап в навчальному процесі. Це повномасштабне вторгнення російських військ на територію України 24 лютого 2022року о п’ятій годині ранку.

«Був звичайний зимовий ранок четверга, я збиралася в університет для зустрічі з своїм науковим керівником Бочаріна Н.О. для обговорення правок в нашій дипломній роботі,  та телефонний дзвінок змінив плани…» – ділиться своїми спогадами студентка заочної форми навчання Юлія Лобортас. Ця здобувачка заочної форми навчання, будучи за кордоном змогла захистити свою дипломну роботу на тему: «Соціально-психологічні чинники сімейних дисгармоній у контексті сучасних гендерних стереотипів». Здобувачка до військового вторгнення успішно провела психодіагностичне дослідження соціально-психологічних чинників сімейних дисгармоній. У подальшому була вимушена виїхати з донькою за кордон, у Нідерланди, де успішно завершила дослідження під керівництвом наукового керівника к. психол. н., доцента кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти Бочаріної Н.О. Враховуючи ситуацію, Юлія ефективно захистилася, єдина у групі випускників-бакалаврів.

А от студента денної форми навчання, відпустка якої затягнулася за кордоном Альона Король, звістку про війну в Україні дізналася перебуваючи на відпочинку у Шрі-Ланці, але не опустила руки і активно почала працювати психологом-консультантом для тих, хто цього потребує. Вона проявила себе не тільки як психолог, а й активна учасниця мітингів в підтримку України. Державний іспит Альоні так само довелося складати перебуваючи вже в Іспанії. «Було складно, але всі викладачі кафедри підтримували мене, тому я мала відчуття, що іспит здавала в рідних стінах університету» – ділиться здобувач своїми емоціями під час ДЕК.

Нас, як викладачів кафедри, радує те, що ми навчили своїх студентів бути справжніми психологами і не відступати від поставлених цілей. Хоч і тривожний час, зараз в Україні, та це не завадило нашим студентам здати державні екзамени та захистити роботи на «добре» та «відмінно» будучи як і за кордоном так і в Україні, та проявляти себе як волонтери.

 Як швидко плине час, ось нещодавно ми тільки знайомилися з нашими студентами першокурсниками, а вже сьогодні приймаємо державні екзамени у випускників четвертого курсу та оголошуємо позитивні оцінки нашим здобувачам. Але нагадуємо вам наші бакалаври, що це тільки початок першого етапу отримання першого рівня вищої освіти, ви також можете вступати в магістратуру і продовжити навчатися в лавах нашого університету. Vivat, бакалаври!

Пресцентр кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти 

Недавні записи

Категорії