Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри музичного мистецтва і методики навчання > Студенти і викладачі ФПОММ долучилися до вишивання рушника Переяславщини у рамках проєкту «З Григорієм Сковородою у серці»

Цього року, відзначаючи 300-річчя від дня народження Савича, працівники Меморіального музею Григорія Сковороди розпочали проєкт «З Григорієм Сковородою у серці» – «Вишивка рушника Переяславщини» (копія старожитнього рушника). До нього долучилися найвідоміші майстри України, а 1 грудня цей рушник побував у стінах Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Викладачі та студенти кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва на чолі з деканом – кандидаткою педагогічних наук, професоркою Наталією Ігнатенко – також вклали частинку своєї творчої праці і долучилися до вишивання рушника.

 

«Український рушник – це надзвичайно давній витвір народного мистецтва, видовженої, прямокутної форми, що нагадує поле, чи дорогу. Вишиті орнаменти на рушнику уособлюють зерна, квіти, трави, якими засіяне поле. Усі ці орнаменти мають свою, власну мову: про щось повідомляють, застережуть, звеселяють. Мотиви рушника Середньодніпрянщини взяті з флори, та фауни, зі світу побуту людини і часто фантастично утаємничені. Щоб зрозуміти, цей дивовижний світ мистецтва, необхідно доторкнутись і поринути в його давню царину», – вважає кандидатка педагогічних наук, доцентка, заступниця завідувача кафедри з профорієнтаційної роботи Ольга Стрілець.

На світлинах ви можете побачити давній рушник Переяславщини та елементи його вишивки, а також проект сучасного рушника, який вишивають кандидатка педагогічних наук, доцентка Тетяна Носаченко, кандидатка педагогічних наук, доцентка Ольга Стрілець і викладачка Марта Генесіран.

Пресцентр кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання

Недавні записи

Категорії