Як впоратися із синдромом 24 лютого? – поради психологині Марини Хараджи

Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини факультету > Як впоратися із синдромом 24 лютого? – поради психологині Марини Хараджи

Як впоратися із синдромом 24 лютого? На думку кандидата психологічних наук, доцента кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Марини Хараджи впоратися із стресом у такий час досить складно, однак психологи мають поради, які допоможуть у цій ситуації.

На своїй сторінці у Facebook вона проаналізувала їх і виокремила у поради – ділимося ними з вами:

  • Головне завдання – дозволити собі прийняти минуле, оплакати його і свої надії, те, що як було, вже не буде.
  • Потім потрібно відчути теперішнє та поступово вимальовувати у своїй уяві майбутнє.
  • Саме зараз може з’явитись бажання щось кардинально змінити – піти з роботи, змінити формат стосунків. Важливо дати собі час і утриматися від важливих рішень, бо саме зараз ви не можете критично оцінювати свої дії
  • Також часто більшість може відчувати загострене почуття провини, коли не дозволяє собі радіти. Однак варто зрозуміти, що радість – це енергія, яка зараз дуже потрібна.
  • Обмежте контакти зі ЗМІ та соціальними мережами. Повномасштабне вторгнення росії в Україну – це наша спільна колективна травма, тому буде багато обговорень, спогадів, травматичних зображень, відео тощо, які можуть поглиблювати переживання.
  • Потурбуйтеся про себе та переконайтеся, що Ви володієте прийомами самодопомоги та самоспівчуття, які є необхідними при переживанні синдрому річниці.
  • Висловіть свої емоції через корисну діяльність (донати, нові проєкти, підтримка рідних та друзів).
  • Не мовчіть про свої переживання та, за потреби, шукайте підтримку. Не соромтеся, у разі потреби, звертатися за допомогою до фахівця.

Також Марина Вікторівна рекомендує ставити собі важливі запитання, зокрема: «Хто в колі вашої підтримки?», «Яка особиста сила допомагала вам у цьому році?», «Що ви вважаєте своїми неочікуваними надбаннями?», «На які цінності ви спираєтесь чи спирались?», «Про що ви можете сказати – я не очікував/очікувала, що я так можу?».

Сподіваємося, що ця публікація допоможе вам правильно підготуватися до річниці аби мінімізувати прояви цього синдрому.

Пресцентр кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти

Недавні записи

Категорії