Психологині УГСП Тетяна Кузьменко та Вікторія Вінс долучилися до Всеукраїнського форуму присвяченого питанням психічної інклюзії

Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри практичної психології > Психологині УГСП Тетяна Кузьменко та Вікторія Вінс долучилися до Всеукраїнського форуму присвяченого питанням психічної інклюзії

9-10 жовтня 2023 року в Києві за ініціативи проєкту MH4U спрямованого на підтримку реформування системи психічного здоров’я в Україні відбувся важливий Всеукраїнський форум, присвячений питанням психічної інклюзії. Серед інших у ньому прийняли активну участь й дві психологині з Університету Григорія Сковороди в Переяславі – кандидат психологічних наук, доцент, завідувачку кафедри практичної психології факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології Вікторія Вінс та консультант психолого-медико-педагогічної консультації, старший викладач кафедри практичної Тетяна Кузьменко.

Форум став важливою платформою, на якій громади, організації, фахівці та особи з інвалідністю зібралися разом для того, щоб розробити плани та стратегії для втілення цієї амбітної мети.

Відомо, що проєкт реалізується спільно з партнерами зі Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) і спрямований на підтримку реформи системи охорони психічного здоров’я в Україні. MH4U втілює підходи, визначені в «Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року», що передбачає створення цілісної та ефективної системи охорони психічного здоров’я.

Повідомляється, що головною метою цієї системи є покращення якості життя громадян та захист їх прав та свобод. Одним із ключових моментів зустрічі стало висловлення думки, що в умовах війни та втрат Україна повинна стрімко змінюватися. Війна підкреслила цінність кожного життя, тому стало актуальним завдання зробити кожне місто чи село в Україні доступним та без бар’єрним для всіх громадян.

У ході безпосередньої зустрічі відбулися панельні обговорення та обмін досвідом щодо різних аспектів інклюзії. Значну увагу приділили розвитку послуг підтриманого проживання як альтернативи інституціональному догляду. У другий день роботи учасники працювали в маленьких групах, розглядали шляхи поліпшення якості та доступності допомоги та психосоціальної підтримки для людей з інвалідністю в Україні.

«Участь у форумі має велике значення, оскільки цей досвід дозволить імплементувати у процес підготовки майбутніх психологів нові протоколи психосоціальної підтримки осіб з інвалідністю, а також сприятиме поширенню інформації про психічну інклюзію серед університетської громади загалом»,зазначають сковородинівські психологині.

Нагадаємо, що влітку 2023 року ми розповідали про те, що Вікторія Вінс і Тетяна Кузьменко стали амбасадорами проєкту «Доброчесність та антикорупція у вищій освіті».

 

Пресцентр кафедри практичної психології

Недавні записи

Категорії