Студенти та викладачі ФМПП долучились до циклу «гостьових» лекцій в НУ «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка

Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри музичного мистецтва і методики навчання > Студенти та викладачі ФМПП долучились до циклу «гостьових» лекцій в НУ «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка

У грудні 2023 року, у рамках договірних відносин між вищими навчальними закладами-партнерами, здобувачі та викладачі факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології спеціальностей 014.13 Середня освіта (Музичне мистецтво) та 025 Музичне мистецтво приєднались до циклу «гостьових» лекцій, організованих на базі Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка. Розповідаємо, як це було.

Кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри музикознавства, інструментальної підготовки та хореографії Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Олена Якимчук провела лекцію на тему: «Інтонація. Інтонування. Робота над інтонацією». У ході виступу було висвітлено джерела інтонації, її зв’язок зі слуховою інтонаційною культурою, а також акцентовано на психологічному вимірі музичної виразності.

Зустріч з докторкою мистецтвознавства та професоркою Музичної академії в Познані Анною Еремус-Левандовською пройшла на неймовірно високому рівні. До неї приєднались як китайські, так і польські студенти. Особлива увага приділялась правильності співацького дихання, які були ілюстровані презентацією спеціального пристрою для розігріву співацького апарату. Емоційна демонстрація вправ на виконання різних штрихів (legato, staccato, glissando) та розширення співацького діапазону викликала значний інтерес серед студентської та викладацької аудиторії закладів вищої освіти, що долучились до заходу.

Заслужений працівник культури України, визнаний діяч мистецтв, доктор мистецтвознавства та професор кафедри мистецьких дисциплін Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Олег Васюта виступив з лекцією на тему: «Музичне проєктування як форма вдосконалення педагогічної майстерності».

Також, під час зустрічей, розглядалась актуальність проєктної діяльності у формуванні інноваційного студентського середовища як можливості для реалізації творчих здібностей та талантів та фокусувалась увага на культурному спадку регіону як віддзеркаленні національної ідентичності та самосвідомості особистості.

Надалі, було презентовано студентські роботи, які розкрили потенціал творчих колективів та видатних митців Чернігівщини. Значущі питання естетичного та патріотичного виховання молоді були розглянуті на прикладі фольклорної спадщини Василя Полевика та творчості братів Андрія та Іллі Лизогубів.

Виняткова відеопрезентація творчого проєкту Всеукраїнського фестивалю-конкурсу хорової музики «ART Choral music», яка висвітлила супротив України віроломству і злу російської агресії, викликала захоплення всіх присутніх. Звучання пісні «Два кольори» на музику О. Білаша та вірші Д. Павличка сприймалося як символічне перегукування епохи, привертаючи особливу увагу всіх присутніх.

Завершуючи цикл «гостьових» лекцій учасники заходу висловили подяку за цікаві та корисні виступи та висловили надію на подальшу співпрацю та обмін досвідом між освітніми закладами. Ці зустрічі відкрили нові можливості для вивчення музичного мистецтва та обміну ідеями в освітньому середовищі.

 

Пресцентр факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології

Недавні записи

Категорії