Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри образотворчого мистецтва і методики навчання > «Я ще нічого не намалював»: в УГСП відкрилася персональна виставка магістранта ФММПП Віктора Смірнова

16 грудня 2023 року, напередодні захисту магістерських робіт, в УГСП відкрилася персональна виставка робіт магістранта групи ОМ-21 пм Смірнова Віктора, факультету мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віктора Смірнова під назвою «Я ще нічого не намалював». Вона експонується на 4 поверсі в І корпусі Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Своїм внутрішнім захопленням, позитивною енергетикою й радісним настроєм Віктор надихає молоде покоління нашої України навчатись, працювати, творити.  У власних пленерних роботах Віктор Смірнов відтворив красу Закарпаття, Шрі-Ланки, Ізмаїла, Пущі-Водиці, Переяслава та інших куточків країни і світу.

«От ідеш ти по лузі і випадково побачив саме той сюжет, який шукав, можливо, усе життя. При такому ставленні до вибору сюжетів для пленерного живопису просто не може вийти погана робота. З-під пензля виринають літні барви рослин та гір. Зокрема на моїх роботах з Закарпаття (літня колекція) помітна емоційність та захват від природи, що вкутала душу таємничістю та гірськими легендами», говорить Віктор Смірнов, який, чи не вперше в історії спеціальності, представляє на захист магістерської роботи великий обсяг власних практичних живописних пленерних робіт під керівництвом кандидата педагогічних наук, доцента кафедри образотворчого мистецтва і методики навчання Ольги Стрілець.

Смірнов не тільки надзвичайно творча особистість, але й прекрасний вчитель. Уже 5 років він навчає мистецтву дітей у студії «Пленерного живопису» Міжнародного дитячого центру «Артек» (зокрема, це й діти з окупованих територій, діти з особливими потребами – прим.авт.). Зі своїми учнями-артеківцями його зрідка можна знайти у кабінеті – зазвичай вони на подвір’ї за мольбертами чи десь на міні-екскурсії до гір, річки або полонин. Саме такою була літня практика у студента.

«Нині нас оточує надзвичайно мальовнича природа, і ми всі разом вчимося правильно її споглядати. Приміром, трава біля квітників – вона ж не суцільно зелена: там є і жовтий колір, і коричневий, і декілька відтінків зеленого, та й видніється мокра земля. Тому перед початком роботи на папері, ми знайомимся з тим, що будемо зображувати: розглядаємо листя дерев, кольори на небосхилі, відтінки у хмарах, обговорюємо, як показати легку димку туману у горах. Дуже важливо донести дітям те, що їх оточує дивовижна краса,  котра завтра вже трансформується у щось інше, але не менш прекрасне. Ось чому  у студії «Пленерного живопису» артеківці вчаться зображувати побачені пейзажі за допомогою різноманітних технік живопису», – натхненно пояснює Віктор Смірнов й, з сумом, зазначає, що іноді діти бояться експериментів. Більшість ніколи раніше не малювали у техніці аля-пріма чи графіці,  не знайомилися з поняттям  «перспектива» і «стилізація». Також каже, що світ образотворчого мистецтва надзвичайно багатий різноманітними техніками, а тому не завжди потрібно аби результат на папері був повним відповідником реальності. Смірнов переконаний, що кожен має право поєднувати та випробовувати різні форми, техніки. Головне – робота має подобатися самому художнику.

«Я переконаний, що кожна дитина може створити дивовижний шедевр», –  запевняє майстер, –  «У студії «Пленерного живопису» часто проходять конкурсні дні. І часом дуже важко обрати переможців, бо кожна робота має щось, що вигідно вирізняє її з-поміж інших. Зізнаюся, що дуже приємно, усвідомлювати, що дитина, яка вперше прийшла на заняття і боялася зробити невірний помах пензлем, ось уже прямує під оплески усіх артеківців за грамотою і призом, бо перемогла в конкурсі. У такі моменти відчуваєш, як дитячий успіх окрилює тебе самого»

Говорять, що день, коли ми не навчилися чомусь новому, прожитий даремно. Саме таке кредо Віктора на педагогічній ниві. Майстер займається і кіносайгою (проєкт на всю стіну воїнам України – прим.авт.), настінним розписом, розписує використані ракетні капсули для міжнародних аукціонів для підтримки наших воїнів тощо.

Словом, Віктор наскільки захопився живописом, що на захист магістерського проєкту представив виставку власних робіт. Але концепція інсталяції (пусте полотно, розкидані фарби пензлі, олівці тощо) підтверджують назву виставки «Я ще нічого не намалював». Отже, ще все попереду.

 

Пресцентр кафедри образотворчого мистецтва і методики навчання

Недавні записи

Категорії