Представники кафедри образотворчого мистецтва і методики навчання вчилися психологічній реабілітації й позбавлення ПТСР в рамках семінару «Зростаюча особистість – зцілене суспільство»

Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри образотворчого мистецтва і методики навчання > Представники кафедри образотворчого мистецтва і методики навчання вчилися психологічній реабілітації й позбавлення ПТСР в рамках семінару «Зростаюча особистість – зцілене суспільство»

27-28 грудня 2023 року та у цей понеділок – 8 січня 2024 року, викладачі кафедри образотворчого мистецтва і методик навчання Роман Мотузок, Ольга Стрілець, Інна Рубан, Марта Генесіран на чолі із завідувачкою кафедри Оксаною Лєбєдєвою й деканом факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі Наталією Ігнатенко, у змішаному форматі, долучилися до кола учасників міжнародного семінару за загальною професійною (сертифікатною) програмою підвищення кваліфікації «Психологічна реабілітація та позбавлення посттравматичного стресового розладу «Зростаюча особистість – зцілене суспільство» за сприяння  International Public Organization «International Projects». Спікером триденного заходу, що наживо відбувався в Національному центрі «Український дім» став доктор Робі Сондереггер.

Повідомляється, що метою запропонованої освітньої програми є допомога людям, які пережили критичну стресову ситуацію та трагічні обставини, краще зрозуміти такий досвід, отримати знання, навички та сміливість для того, щоб соціально зростати та психологічно стабілізуватись незалежно від особистих викликів.

«Зважаючи на виклики сьогодення, які стоять перед Україною, пов’язаних з повномасштабною агресією російської федерації, актуальними стають питання щодо психічного здоров’я українців. І поширення знань щодо психологічної реабілітації та позбавлення посттравматичного стресового розладу серед різних категорій населення України є вкрай необхідним», йдеться у описі до програми, яка базується на наукових дослідженнях питань подолання посттравматичного стресового розладу та ґрунтується на етичних принципах. Як зазначають організатори, її опанували тисячі людей з постраждалих від війни громад в Африці, Азії та Близького Сходу. Поза тим, програма була підтверджена емпіричними дослідженнями, результати яких були опубліковані у міжнародній науковій літературі.

Як розповідають на кафедрі образотворчого мистецтва і методик навчання, програма складалася з 8 модулів, кожен з яких було спрямовано на формування ключових сильних сторін характеру та ключових компетенцій для загального здоров’я та благополуччя. Компоненти програми були пов’язані між собою, що вимагало послідовного проходження кожного модуля. Загальний обсяг програми склав 60 академічних годин/2 кредита ЄКТС.

«Програма була успішно опанована в різних країнах і використовувалась представниками урядів, корпорацій, громадських та гуманітарних організацій, релігійних установ та закладів освіти по всьому світу. Програму опанували понад 300 тисяч осіб з різних країн. Доктор Робі Сондереггер виступив з лекціями на семінарах перед більш ніж 1,5 мільйона людей з 25 країн світу. Попит на реалізацію зазначеної програми продовжує зростати по всьому світу. Як нам стало відомо, з 4 по 13 жовтня 2023 року семінар був проведений для працівників Секретаріату Кабінету Міністрів України. За результатами навчання учасники отримали відповідний сертифікат про підвищення кваліфікації за загальною професійною (сертифікатною) програмою, копія якого зберігатиметься в особовій справі», – додає завідувачка кафедри Оксана Лєбєдєва.

Спершу, в рамках заходу, представили команду організаторів зі Швейцарії – ті зізналися, що приїхали в Україну аби продемонструвати тутешнім людям вдячність за їх героїзм, підбадьорити, зміцнити їх ментальний розум. Кажуть, що, як і для всього світу, для швейцарців війна в Україні стала шоком, абсолютна більшість мешканців цієї країни підтримує нашу Батьківщину маючи надію, що підтримка світу й надалі буде з нами.

Усі дні програми лекції вів Доктор Робі Сондереггер. Серед іншого, говорили про першу психологічну допомогу у контексті того, як можна відновитися після травми, як викладачі мають спілкуватися. Також грали в психологічні ігри, багато говорили про стрес й посттравматичний психологічний розлад. Спілкувалися щодо того, як знизити стресовий стан, проводили інтерактивні тести тощо.

Загалом, щоденно, робота відбувалася у чотирьох-п’яти сесіях:

27 грудня 2023 року

Сесія 1. Introduction: Understanding the nature of stress.

Вступ: Розуміння природи стресу

Сесія 2. Growing through tragedy.

Зростання через трагедію

Сесія 3. Psychophysical pathways.

Психофізичні шляхи

Сесія 4. Managing your mood and mastering your mind.

Керуйте своїм настроєм та опануйте розум

28 грудня 2023 року

Сесія 5. Foundational Pillars of Mental Health.

Фундаментальні основи психічного здоров’я

Сесія 6. Core character strengths for post-traumatic growth.

Основні сильні сторони характеру для посттравматичного зростання

Сесія 7. Identity, purpose, self-worth.

Ідентичність, мета, самооцінка

Сесія 8. Power of community (overcoming vulnerability).

Сила спільноти (подолання вразливості)

8 січня 2024 року

Сесія 9. From victim to victory.

Від жертви до перемоги

Сесія 10. Reconciling the past to get on with the future.

Примирення з минулим, щоб рухатися у майбутнє

Сесія 11. Interpersonal dynamics.

Міжособистісна динаміка

Сесія 12. Self-care.

Догляд за собою

Сесія 13. Closing Ceremony.

Церемонія закриття

Загалом, лекції, за рахунок насиченої програми і методики проведення, привели сковородинівців у стан захоплення. Принагідно, викладачі кафедри мали можливість відвідати виставку «доДОму на РІЗДВО», котра у ці дні експонується у Національному центрі  «Український дім». Представники кафедри і факультету переконані, що курси по підвищенню кваліфікації є важливими для кожного.

Пресцентр кафедри образотворчого мистецтва і методик навчання

Недавні записи

Категорії