Віртуальні зустрічі, відкриті лекції й обмін мистецьким досвідом: кафедра музичного мистецтва і методики навчання продовжує цикл гостьових лекцій

Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри музичного мистецтва і методики навчання > Віртуальні зустрічі, відкриті лекції й обмін мистецьким досвідом: кафедра музичного мистецтва і методики навчання продовжує цикл гостьових лекцій

У минулий четвер, 14 березня 2024 року, викладачами кафедри музичного мистецтва і методики навчання факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі в межах договірних відносин між партнерськими закладами вищої освіти було продовжено цикл «гостьових» лекцій. Хто був спікерами та про що говорили?

«Прадавня музика України»: лекція професорки Ірини Цебрій

Лекцію доктора педагогічних наук, професора, завідувача кафедри музичного мистецтва та хореографії навчально-наукового інституту мистецтв Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» Ірини Цебрій було прочитано для здобувачів освітнього рівня «бакалавр» за освітньо-професійною програмою «014 Середня освіта (Музичне мистецтво)» та 025 Музичне мистецтво першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. До відкритої лекції з теми «Прадавня музика України» долучилися студенти та викладачі Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Університету Григорія Сковороди в Переяславі, ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка». Викладачка яскраво презентувала історичне минуле держави антів, їх вірування та культуру стародавніх слов’ян.

Повідомляється, що лекторка детально зупинилась на особливостях музичного супроводу  обрядових пісень стародавньої культури. Акцентувалась увага на характерних особливостях архаїчних наспівів, їх пентатонічній основі. Проникливе виконання учасницями квартету творів епохи раннього середньовіччя («Колискова», «Веснянка»), музично-драматичного етюду М.Леонтовича «На Русалчин Великдень» допомогли слухачам зануритися в глибину віків, відчути  таємничий  дух музики наших пращурів. Історичне минуле у яскравій ілюстрації унікального зразка архаїчної музики, стародавній «Плач» середини VII століття, сприяв  розумінню глибинного змісту, усвідомленню  інтонації як смислової одиниці музичного мовлення.

Лекція професорки Ірини Малашевської про музично-оздоровчу діяльність як інноваційну технологію

Доктор педагогічних наук, професор кафедри музичного мистецтва і методики навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі Ірина Малашевська прочитала лекцію на тему: «Музично-оздоровча діяльність як інноваційна технологія навчання музики дітей молодшого шкільного віку».

Лекторкою підкреслювалась актуальність оздоровчої діяльності як важливого чинника емоційно-чуттєвого переживання особистості. Фокусувалась увага  на сублімації негативної енергії  дітей молодшого шкільного віку в творчість, систематичному залучення дітей до самовираження,  імпровізації, музично-творчої діяльності та інше.

Повідомляється, що Ірина Малашевська радо поділилася власним практичним досвідом роботи з дітьми, творчими здобутками та навчально-методичними напрацюваннями для дітей дошкільного та шкільного віку. Також акцентувалась увага на домінантних принципах музично-оздоровчої діяльності (динамічності, імпровізації, спонтанності), важливості використання  українського фольклору як базового підґрунтя для психолого-емоційного розвитку дитини. Мова йшла про цікаві інноваційні техніки щодо покращення концентрації та свідомої уваги, розвитку емоційної сфери; презентовано музично-релаксаційні вправи. Підкреслювалась вагомість залучення дітей до музично-оздоровчих занять, музикування на елементарних музичних інструментах, що дають поштовх до  позитивних емоцій й сприяють відчуттю насолоди та причетності особистості до творчого процесу.

У обох випадках викладачі та здобувачі вищої освіти подякували організаторам за змістовність, конструктивність  та висловили побажання щодо подальших зустрічей.

 

Пресцентр кафедри музичного мистецтва і методики навчання

Недавні записи

Категорії