Професору Анатолію Мартинюку – 70 років: вітання ювіляру

Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Вітання > Професору Анатолію Мартинюку – 70 років: вітання ювіляру

Керівництво та колектив Університету Григорія Сковороди в Переяславі, факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології, кафедра музичного мистецтва і методики навчання, студенти та викладачі вітають доктора педагогічних наук, професора кафедри музичного мистецтва і методики навчання Анатолія Мартинюка з нагоди 70-річного ювілею.

Анатолій Кирилович народився 23 листопада 1953 р. в с. Песець Новоушицького району Хмельницької області, у родині колгоспників, Кирила Омеляновича і Гафії Іванівни.

Закінчив Кам’янець-Подільське училище культури (1967-1971), клас диригування – заслуженого працівника культури України М.А. Олексійчука; Харківський державний інститут культури, «Хорове диригування» (1971-1976); Харківський інститут мистецтв ім. І.Котляревського, «Хорове диригування» (1979-1984). Навчався у видатних представників Харківської диригентсько-хорової школи: доцентів – В.Ю. Брилліанта, З.В. Яковлєвої; професорів – І.І.Гулеско, В.С. Палкіна, Ю.І.Кулика.

Упродовж 2019-2020 років навчався у ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» на освітньому рівні «Магістр» за спеціальністю 014 Середня освіта (014.13 Музичне мистецтво). Отримав диплом «з відзнакою» і кваліфікацію:   Вчитель музичного мистецтва. Вчитель англійської мови і літератури. Організатор освіти. Викладач мистецьких дисциплін закладу вищої освіти.

Кандидатська дисертація «Диригентсько-хорова освіта в музичній культурі України другої половини XX століття», науковий керівник – кандидат мистецтвознавства, професор І.І.Гулеско (захищена в 2001 р.); докторська дисертація «Теорія і практика диригентсько-хорової школи в Україні ХХ – початку ХХІ століття», науковий керівник – доктор педагогічних наук, професор, О.І. Шапран (захищена в 2021 р.).

Початок педагогічної діяльності відбувся в Тульчинському культурно-освітньому училищі Вінницької області (1979-1984). У мішаній хоровій капелі під орудою Мартинюка А.К. співав С.С. Городинський – відомий композитор і співак, народний артист України.

Викладав в Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького (1985-2014) на посадах викладача, старшого викладача, доцента кафедри хорового диригування; курси: «Хорове диригування», «Хоровий клас», «Хорознавство», «Хорове аранжування», «Читання хорових партитур», «Історія української музики», «Сучасна музична культура України». Серед вихованців Мартинюка А.К. плеяда відомих музикантів, вчених і педагогів, зокрема: доктор педагогічних наук, професор, проректор з наукової роботи МДПУ імені Богдана Хмельницького Л.Ю.Москальова; доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії Н.А. Сегеда; заслужена артистка України, викладач Житомирського музичного училища імені В.Косенка Л.В.Нестерчук. З 1993 року по 2009 р. – завідувач кафедри хорового диригування та вокальних дисциплін.

З 2014 – по сьогоднішній день викладає в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі на посаді доцента, професора кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання.

Анатолій Мартинюк – активний учасник журі міжнародних та регіональних мистецьких фестивалів, конкурсів, факультетських заходів, організатор майстер-класів з питань хорового виконавства. Член організаційного комітету та журі Міжнародних фестивалів-конкурсів «Квіти духовності», «Два серця-близнюки» (м.Кишинеу), «Переяславський Дивограй» (2017–2022 рр.). З 2022 рр. – член, заступник голови спеціалізованої Вченої ради Д.27.053.03. У 2023 році йому присвоєно наукове звання професора.

До кола наукових інтересів ювіляра належать проблеми теорії, методології і практики мистецької освіти, мистецтвознавства, хорознавства,  хорового наукознавства.

Під науковим керівництвом Мартинюка А.К. захищено дві дисертації. Він має понад 150 наукових публікацій. Серед них – 5 навчальних та навчально-методичних посібників, 6 колективних монографій, статті у фахових та зарубіжних виданнях, серед яких 3 у науковометричних базах Scopus, Web of scienc; низку відзнак, нагород та подяк.

Вельмишановний Анатолію Кириловичу!

Прийміть сповнені шани і поваги вітання з нагоди Вашого ювілею!

У цей урочистий день ми сердечно бажаємо Вам міцного здоров’я, життєвої наснаги, сімейного щастя, бадьорості, енергійності і душевного спокою. Нехай здійсняться усі Ваші заповітні мрії, а будь які звороти долі завжди відкривають лише нові обрії для майбутніх перспектив. У роботі бажаємо стабільності,  процвітання, в колі друзів – підтримки та розуміння, в сім’ї – любові і поваги.

70 років – це важлива віха долі, це 70 дорогоцінних монет в скарбничку життя. Тож нехай ця скарбничка поповнюється ще безліч разів та кожен наступний рік буде щасливішим від попереднього, найбільш плідним, творчим, успішним і надихаючим. Зичимо Вам щастя, радості, добра та благополуччя!

З повагою, керівництво та колектив Університету Григорія Сковороди в Переяславі,
факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології
кафедра музичного мистецтва і методики навчання
студенти та випускники

Недавні записи

Категорії