В УГСП підсумували І Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Менеджмент персоналу в умовах євроінтеграції та діджиталізації: стратегічні виклики і перспективи»

Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри менеджменту > В УГСП підсумували І Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Менеджмент персоналу в умовах євроінтеграції та діджиталізації: стратегічні виклики і перспективи»

У четвер, 2 травня 2024 року, за ініціативи кафедри менеджменту факультету мистецтва, менеджменту, педагогіки та психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі у змішаному форматі відбулась І Всеукраїнська науково-практична конференція «Менеджмент персоналу в умовах євроінтеграції та діджиталізації:  стратегічні виклики і перспективи»  для науково-педагогічних працівників, керівників установ, підприємств та організацій, аспірантів, магістрантів, бакалаврів. Підсумовуємо це зібрання.

За повідомленням організаторів,  конференція охопила широкий спектр тем, що відображали важливі аспекти розвитку у сфері менеджменту. Обговорювали застосування інноваційних методів менеджменту персоналу в сучасних умовах євроінтеграції та діджиталізації; розвиток нових моделей ефективного менеджменту, бізнесу та маркетингу на підприємствах, управління трансформаційними змінами в закладах освіти України в умовах глобальних викликів, розвиток менеджменту в обліку, аудиті, оподаткуванні та страхуванні; психологічні аспекти лідерства в умовах воєнного стану.

На початку зустрічі з вітальним словом до присутніх звернувся ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур.

«Швидкі темпи технологічного розвитку вимагають від сучасних підприємств  постійної адаптації та інновацій і саме менеджмент відіграє ключову роль у впровадженні нових технологій, оптимізації бізнес-процесів та забезпеченні конкурентоспроможності компаній», – зауважив Віталій Вікторович, додавши, що завдяки  таким заходам наукова спільнота вибудовує ефективну модель майбутнього нашої держави.

Також до вітального слова долучилися проректор з наукової та інноваційної діяльності УГСП Василь Дудар та декан факультету мистецтва, менеджменту, педагогіки та психології УГСП Наталія Ігнатенко. Вони привітали учасників із початком роботи конференції, побажали плідної співпраці та активного обговорення важливих питань у сфері  сучасного менеджменту: від стратегічного планування та інноваційного керування до ефективного управління людськими ресурсами та культури організацій.

Надалі розпочалась безпосередня робота зібрання, під час якої зі своїми доповідями та презентаціями виступили відомі науковці. Кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри наукових основ управління Харківського національного педагогічного університету Г. С. Сковороди Олена Гречаник представила доповідь на тему: «Діяльність керівника організації зі створення системи ІЗУ» де проговорила важливість нової парадигми управління на сучасному етапі розвитку суспільства. Мова про інформаційно-орієнтоване управління закладом освіти, умовами якого є наявність достатнього рівня інформаційної культури всіх учасників освітнього процесу в закладі освіти, зокрема, його керівника, як складової загальної культури особистості.

«Володіння інформаційною культурою на рівні, який забезпечує сучасний етап розвитку суспільства, надає керівникові закладу освіти навичок та вміння працювати з відібраною інформацією, структурувати її, систематизувати, узагальнювати, визначати її вид. Такий керівник, буде спроможний використовувати сучасні апаратні та програмні засоби інформаційно-комунікаційних технологій під час спілкування подібно до того, як культурні у звичайному розумінні цього слова люди розмовляють один з одним», – наголосила Олена Євгенівна.

Доктор філософії, викладач кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Білоцерківського національного аграрного університету Олена Василенко у своїй доповіді на тему «Трансформаційні зміни аграрних закладів вищої освіти України в період післявоєнного відновлення» зазначила важливість необхідності післявоєнного відновлення системи вищої освіти, яка є важливою складовою відбудови країни, саме тому, для ефективного управління закладами вищої освіти на етапі адаптації до трансформаційних змін з метою відповідності новим цілям і цінностям наданих послуг потрібно підготуватися завчасно.

«Трансформаційні зміни аграрних ЗВО України в період післявоєнного відновлення будуть успішними за умови формування ними нових короткострокових та довгострокових цілей з врахуванням потреб відбудови країни, запитів ринку праці і особливостей аграрної сфери, цифровізації, пропозиції нових навчальних програм для різних форм здобуття освіти, необхідного кадрового забезпечення», – підкреслила Олена Ігорівна.

Не менш цікавою та змістовною була доповідь депутата Переяславської міської ради, директора ПП «АВТО ПАС ЛАЙН» Олександра Пасічника, у якій була розкрита проблема  формування системи менеджменту якості вітчизняних підприємств пасажирських перевезень в умовах війни.

 «Зростання загроз тероризму та воєнних дій вимагає від підприємств вдосконалення систем безпеки, включаючи перевірку пасажирів та багажу, впровадження нових технологій для виявлення небезпечних предметів, а також підвищення свідомості персоналу щодо дій в небезпечних ситуаціях. Ще одним викликом є забезпечення доступності та надійності перевезень в умовах війни. Військові операції можуть призвести до знищення та пошкодження транспортної інфраструктури, що ускладнює забезпечення регулярних перевезень. Проте в умовах війни виникають і нові можливості для розвитку пасажирських перевезень. Наприклад, підприємства можуть впроваджувати інноваційні технології для підвищення ефективності та безпеки перевезень, такі як автономні транспортні засоби, системи штучного інтелекту для моніторингу безпеки, а також цифрові платформи для координації перевезень в умовах надзвичайних ситуацій», – зазначив Олександр Дмитрович.

Великий інтерес у наукової спільноти конференції викликав виступ кандидата економічних наук, доцентки, доцентки кафедри менеджменту Тетяни Кузнєцової та викладача кафедри менеджменту Університету Григорія Сковороди у Переяславі Євгена Кузнєцова на тему «Розвиток креативного й інноваційного потенціалу персоналу в епоху діджитал-менеджменту». Доповідь була створена з використанням потужних аналітичних і текстових можливостей ШІ-генератора «Gamma». Система використала дані з наукових досліджень Тетяни Вікторівни та Євгена Сергійовича (у т.ч. тез, що було подано до збірника конференції), щоб підібрати оптимальні слова та концепції для кожного слайда, враховуючи специфіку теми й аудиторії. Час читання слайдів був оптимізований з урахуванням психологічних аспектів сприйняття інформації, а фонова музика була підібрана так, щоб стимулювати концентрацію та розуміння матеріалу. Спікери дослідили тему розвитку креативності й інновацій в епоху діджитал-менеджменту; надали визначення ключових понять; навели приклади успішних компаній та розглянули питання моніторингу стійкого розвитку, управління ризиками та безпекою праці. Презентація закликала до активного розвитку цих якостей у молоді. Спікери активно використали можливості ШІ-генераторів, але не покладались на них повністю. Вони змусили ШІ-асистентів редагувати текст, обирати візуальні елементи та додавати людські ідеї. ШІ-генератори допомогли їм структурувати інформацію, підібрати візуальні елементи та дизайн слайдів, що зробило презентації більш динамічними та цікавими. Це свідчить про те, що ШІ-генератори є цінним інструментом для створення презентацій, але вони не замінюють людську креативність і досвід.

Надалі цікавою та сучасною була презентація здобувача першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 073 Менеджмент Університету Григорія Сковороди в Переяславі Станіслава Русавського на тему «Майбутнє менеджменту персоналу в логістиці», яка  була створена за допомогою програми «Canva» із застосуванням можливостей штучного інтелекту та відрізнялася своєю креативністю у дизайні. Завдяки різноманітним шаблонам та інструментам «Canva» презентація отримала оригінальний і привабливий вигляд. Станіслав вдало проекспериментував з кольорами, шрифтами та композицією, щоб створити стильний і сучасний дизайн. Крім того, програма надала можливість вбудувати мультимедійний контент у презентацію, що зробило її більш цікавою й інтерактивною для аудиторії. Студент детально продемонстрував вплив автоматизації, штучного інтелекту, глобалізації та зміни очікувань персоналу на логістику. Він поділився прогнозами розвитку менеджменту персоналу, наголосивши на важливості людського капіталу та нових методів навчання. Презентація підкреслила необхідність постійної адаптації до змін в галузі менеджменту.

Також актуальними та змістовними були презентації здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 073 Менеджмент Університету Григорія Сковороди в Переяславі, зокрема Олени Моргун на тему «Впровадження європейських стандартів менеджменту персоналу в проєктній діяльності», Руслани Дворецької на тему «Роль хмарних сервісів в управлінні персоналом і проєктами: перспективи ти виклики», а також Анни Кожаненко на тему «Управління персоналом у великих компаніях у 2024 році».

На завершення зустрічі кандидат педагогічних наук, професор, декан факультету мистецтва, менеджменту, педагогіки та психології Наталія Ігнатенко та завідувачка кафедри менеджменту, доктор економічних  наук, професор Оксана Банар висловили подяку усім учасникам конференції за цікаві, змістовні, актуальні та ґрунтовні доповіді й презентації. Вони побажали всім мирного неба та перемоги України у війні та закликавши до подальшої співпраці.

 

Пресцентр кафедри менеджменту

Категорії