Форум «Сковорода 300» за участі Президента України прикрасили мистецькі локації від ФПОММ – як це було

Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри музичного мистецтва і методики навчання > Форум «Сковорода 300» за участі Президента України прикрасили мистецькі локації від ФПОММ – як це було

Минулої п’ятниці під час робочої поїздки у Київську область Президент України Володимир Зеленський узяв участь у культурно-мистецькому форумі «Сковорода-300», присвяченому 300-й річниці від дня народження відомого українського філософа, поета й педагога, що відзначалися в Україні третього грудня. І якщо про форум зробив детальний репортаж сайт університету, то нині нам хотілося б ретельніше розповісти про мистецькі локації зібрання, які теж відвідав лідер держави та які підготував творчий колектив факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва та, зокрема, «образотворців» кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання.

Арт-проект «Сад божественних пісень». Мистецька інсталяція з елементами флешмобу – вона розгорнулася у фойє корпусу №1, де усі охочі могли оглянути інсталяцію та взяти участь у майстер-класі з витинанки. Мова про створення декоративного птаха з афоризмом Григорія Сковороди. Ідея проєкту та керівництво ним – справ рук і таланту доцентки, викладачки сп. «Образотворче мистецтво» Тетяни Носаченко.

«Реалізація проєкту, в якому  закладено креативна візуалізація філософії Сковороди, втілювалася в ході  тривалої, клопіткої творчої роботи викладачів спеціальності «Образотворче мистецтво» Олени Шпитальової, Ольги Стрілець, Романа Мотузка та, власне, мене. Також це робота студентів Анни Ігнатьєвої, Олександри Когут, Антоніни Грицай й Романа Мацьовки. У центрі об’ємно-просторової композиції створено декоративне дерево, що уособлює вислів філософа: «З доброго дерева – добрий плід». Елементами інсталяції є дерева (монументальна витинанка), квіти та птахи (площинна та об’ємно-просторова паперопластика), жіночі силуети – образи любові, доброти і надії (пап’є-маше)» – розповідає Тетяна Борисівна додаючи, що у кожному арт-об’єкті закладено глибокий зміст та ідеї Григорія Савича. Так у витинанці «Виноградна лоза» втілено вислів: «Кожне лоза, яка не приносить плоду буде зрізана…», витинанка «Клітки» символізує тлумачення вчителя ідеї всепрощення….  Зауважує, що для реалізації ідеї було обрано білий папір, що є кольором безмежності думки, чистоти і світла помислів, які притаманні невичерпному філософському вченню Григорія Сковороди.

«Життя тоді живе, коли думка наша торжествує» – під такою назвою з 24 жовтня по 25 листопада 2022 року проходив  Всеукраїнський конкурс з образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Виставка робіт переможців конкурсу у рамках форуму було презентовано в переході  між І та ІІ навчальними корпусами. Її кураторами стали доцент Ольга Стрілець й старший викладач Олена Шпитальова. Тут було представлено роботи учнів закладів загальної середньої освіти, студентів училищ, професійних коледжів та закладів вищої освіти з різних регіонів України: шкіл та гімназії Переяслава та Бориспільського району; Степанківського ліцею Центру дитячої та юнацької творчості Черкаського району; Володимир-Волинського педагогічного фахового коледжу імені А. Ю. Кримського; Богуславського гуманітарного фахового коледжу імені І. С. Нечуя-Левицького; Володимирської дитячої художньої школи імені Миколи Рокицького; Міжнародного дитячого центру «Артеку», студентів Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Переяславської художньої школи імені Петра Холодного та інших.

Слід зазначити, що до конкурсу долучилися більше 70 учасників. Роботи молоді вражають сміливим композиційним та колористичним рішенням. Тематикою художніх творів є ілюстрації до байок Григорія Сковороди: «Лев і мавпи» (Хорошук Вікторія, 10 років), «Жаби» (Кирильчук Ангеліна,10 років), «Собака і вовк» (Люлька Аліна, 10 років), «Зозуля і дрізд» (Опейда Поліна, 10 років); портрети Г. Сковороди: Каліченко Катерина, ІІ курс коледжу, Бунда Вікторія, 13 років, Павліченко Олена, магістрантка університету; ілюстрації та тематичні композиції за фразеологізмами філософа: «Мудрість» (Ігнатьєва Анна, ІІ курс університету), «Мрія» (Гусінська Марія, 15 років), «Музичний світ Григорія Сковороди» (Стромець Марина, учениця ліцею) та багато інших.

Цікавою є інтерпретація Сковородинівського вчення, втілена в тематичних плакатах юних художників Міжнародного дитячого центру «Артек», серед яких особливо виділяються роботи Тетяни Клименко, Юрія Мисюри, Аліни Агоштон, Анастасії Маркевич, Аліни Сагайдак й Владислава Коваля.

«Творчість, яка надихає». Арт-виставка здобувачів та викладачів спеціальності. «Образотворче мистецтво» Університету Григорія Сковороди в Переяславі  в укритті №1. На експозиції представлено два цикли творчих робіт: «Роздуми про Україну» та «On the turning away», виконаних у техніці олійного живопису. Тематикою творів художників є пейзажі та сюжетні композиції, що втілюють філософські роздуми про світосприйняття сучасного світу та людини в ньому. Керівником проєкту став член Національної спілки художників України, старший викладач Роман  Мотузок.

Крім того, в мистецьких аудиторіях факультету педагогічної освіти, менеджменту та мистецтва було представлено тематичні виставки творчих робіт студентів: живопис «Стежками Сковороди» й ілюстрації та мішана техніка «Філософія Григорія Сковороди очима студентів» у 318 аудиторії, ниткографія «З видимого пізнай невидиме…» у 316 аудиторії й декоративні техніки «Юрій Змієборець – символ перемоги добра над злом» у 325 аудиторії.

Запрошуємо вас відвідати мистецькі локації, які наразі діють в УГСП та наживо зануритися в силу мистецтва у вимірі осягнення творчості великого філософа і просвітника Григорія Сковороди.

 

Пресцентр факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва

Категорії