Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри музичного мистецтва і методики навчання > Образотворці-сковородинці долучилися до культурно-просвітницького заходу «Колодій: відродження традицій» та допомогли захисникам

На базарній площі Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини  НІЕЗ «Переяслав» 18 лютого 2023 року зустріли Колодія – традиційне українське свято весняного сонця. Цьогоріч у Переяславі відмовились від масштабних гулянь, але водночас подивитись, попри примхи погоди, теж було на що.

У ході свята гостям пропонували долучитись до майстер-класів з зав’язування колодки чи мішечка на удачу, створення ляльки-мотанки, колодія або журавлика. Поза частуваннями гості мали можливість сфотографуватися біля красивих тематичних фотозон або почастуватися варениками, салом, ковбаскою, гарячими напоями. На прилавках крамарі продавали різноманітні вироби: іграшки, прикраси, картини, посуд та сувеніри.

Головними учасниками свята були військові – для них організували короткий концерт та забави. Творчий колектив будинку культури села Пологи-Яненки Циблівської ОТГ заспівав патріотичних пісень для захисників. Потім чоловікам запропонували традиційну розвагу Масниці, вилізти на стовпа за подарунками. Наприкінці за традицією свята спалили бабу-опудало.

Важливо, що на святі музейники спільно з ГО «Серця Переяславщини» та майстрами й крамарями проводили благодійний збір коштів для Збройних сил України. Серед інших до нього долучилася команда кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Образотворці-сковородинівці створили творчу локацію декоративної творчості. Приміром, старший викладач Інна Рубан презентувала створені власноруч в’язані іграшки та брелочки.

«Я захоплююся в’язанням різних іграшок. Ціновий діапазон на ручну роботу від 50 до 1500 гривень. У роботі багато матеріалу», – розповіла вона одному з місцевих видань.

Натомість кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Носаченко представила малярство на склі, оздоблене в авторській техніці, та підготувала майстер-клас зі створення сувенірної мотанки.

«Хочемо хоч трішки заробити грошей для наших захисників», – підкреслила Тетяна Борисівна.

Не залишилися осторонь й здобувачі. Магістрант Віктор Смірнов проводив майстер-клас з виготовлення патріотичних браслетів.

Загалом учасники та гості заходу з великою зацікавленістю долучалися до засвоєння нових художніх технік. Продовжуємо свою працю на благо нашої Батьківщини. Віримо в наших захисників та перемогу!

Пресцентр кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання

Недавні записи

Категорії