Сковородинівські психологині розповіли як визначити свій психологічний стан

У непрості часи кожен із нас переживає цілу гаму почуттів і час від часу виникають запитання: що зі мною відбувається і чи це нормально? Так, цілком нормально відчувати часом суперечливі емоції, коли у вашій країні війна. Це може бути смуток, відчай, паніка, заперечення або навпаки наснага, ейфорія, збудження. І періодично вони можуть змінюватися.

То як же визначити свій психологічний стан? Вам допоможуть маленькі підказки від кандидатів психологічних наук, доцента кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти Марини Хараджи та старшої викладачки цієї кафедри Альони Іващенко.

Як зрозуміти, що у мене страх?

Страх – внутрішній стан, що обумовлений загрозою реального або передбачуваного лиха. Страх є негативно забарвленою емоцією. Ви можете відчути напруження м’язів (особливо обличчя), зжатість зубів, пришвидшене серцебиття і поверхневе дихання. Знижений контроль власної поведінки. Виникає реакція бий, біжи, замри, яка викликає або оціпеніння, або нервове збудження, або навіть агресію чи втечу. Неусвідомлення того, що відбувається.

Як зрозуміти, що у мене тривога?

На відміну від страху, тривога – це те, що немає реальних підстав. Тобто ми хвилюємося за майбутнє, за те, що може відбутися. Відчувається пришвидшене серцебиття, нудота, запаморочення, часте сечовипускання, сухість в роті, м’язове напруження.

Як зрозуміти, що у мене агресія?

Агресія – зумовлена переживанням фрустрації ворожа поведінка стосовно іншої особи або групи осіб. Відчувається роздратування, незадоволення, гнів, злість. Будь-яка дрібниця може виводити із себе. Може виникати бажання нанести шкоду оточуючим. М’язове напруження, зжаті зуби, важке і часте дихання.

Як зрозуміти, що у мене панічна атака?

Панічна атака – це раптовий епізод сильного страху, що зумовлює важкі фізичні реакції, без реальної небезпеки чи видимої причини. Коли трапляються напади паніки, ви можете спостерігати відчуття нестачі повітря або задухи, прискорене серцебиття, тремтіння, потовиділення, нудоту, біль в грудях. Також можете подумати, що втрачаєте контроль, переживаєте серцевий напад або навіть помираєте.

Як зрозуміти, що у мене почуття провини?

Почуття провини – це емоційний досвід, який виникає, коли людина вірить або усвідомлює – точно чи ні – що вона порушила власні стандарти поведінки або порушила загальнолюдські моральні норми і несе за це порушення значну відповідальність. У цьому випадку відчувається апатія, втрата сил і мотивації щось робити. Вас можуть переслідувати нав’язливі думки про те, що Ви могли б зробити, але не зробили (або як можна було б зробити по-іншому). Спостерігається: безсоння, втрата апетиту, сором, небажання спілкуватися з будь-ким, відчуття безпорадності та відчаю.

Запам’ятайте: коливання настрою – це нормально. І чим більше Ви усвідомлюєте свої емоції та почуття, тим більше вони допомагають Вам пізнати себе і зрозуміти людей навколо. Помічати і говорити про почуття – це здоровий спосіб висловити їх. Це допомагає уникнути важких емоційних станів, депресії.

Зрозуміти себе – складно, і подекуди, навіть, складніше аніж зрозуміти інших. Проте варто спробувати навчитися!

Пресцентр кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти

Недавні записи

Категорії