Всесвітній день ліні: психологи університету про свято та те, як позбутися від неї назавжди

Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти > Всесвітній день ліні: психологи університету про свято та те, як позбутися від неї назавжди

Щорічно 20 серпня є прекрасна нагода відзначити незвичне свято Всесвітній день ліні (World Laziness Day). Своїм корінням історія цього свята сягає в Колумбію, де його почали відзначати в 90-х роках ХХ століття. У 2012-му році ідею підхопили й інші країни. У рамках святкування Всесвітнього дня ліні влаштовують цілі фестивалі, змагання та конкурси.

Незважаючи на те, що самою ледачою державою в світі вважається Індонезія, наймасштабніше відзначають свято на його батьківщині – в Колумбії. Жителі міст виносять на вулицю ліжка і гамаки, переодягаються в піжами і демонстративно нічого не роблять.

«Мета свята – нагадати людям, що лінуватися можна, якщо обережно. Помірна лінь допомагає боротися з втомою і уникати вигорання. Звичайно всі справи слід відкласти на деякий час – принаймі на один день» переконані на кафедрі менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва.

Фахівці вважають, що лінь – це захисна функція організму, яка допомагає людині уникнути депресії. Але це тільки в тому випадку, якщо ви лінуєтеся дозовано, а не постійно. З точки зору психології, лінь – це відсутність мотивації, енергії щось робити. Кожна емоція, кожен стан нашого організму має певну цінність. Перевага лінощів – це час на відпочинок, недолік – виконання роботи відкладається. Причинами лінощів можуть бути незначні або надто складні задачі. Можливо, існують незадоволені фізіологічні потреби, скажімо на поїсти чи поспати, коли вам холодно, спекотно чи коли ви хворієте.

«Інколи дійсно потрібно дати собі час на лінь, полінуватися. Але треба поставити, наприклад, будильник чи нагадування, коли ви повернетеся до роботи. Ви маєте самі визначити, скільки часу можуть тривати ваші лінощі: день, два чи декілька годин. Також важливо правильно планувати свій день, де мають бути й активність, і відпочинок, і зміна виду дільності» – кажуть сковородинівські психологи.

Якщо лінь прогресує, людина починає робити дурниці. Вона перестає доглядати за собою, за своїм будинком. Нерідко виникають проблеми в сім’ї і на роботі. Починається внутрішня деградація. Приємніше просто пасивно полежати на дивані перед телевізором, ніж рано вставати на роботу, займатися спортом, доглядати за собою і так далі. Людина сходить до тієї точки, коли лінь поступово починає руйнувати все її життя. Вона позбавляє можливості правильно бачити реальність.

Що робити із лінощами кожен має визначити сам для себе, а саме – розуміти себе, розуміти, який тип діяльності, яка швидкість для кожного підходить. Хтось може спати, відпочивати, а потім швидко щось зробити. А комусь потрібно зберігати темп, постійно бути у русі, хоч і повільно.

Якщо ваша лінь не ознака яких-небудь порушень в організмі, намагайтеся слідувати наведеним порадам, і ви позбудетеся від неї назавжди:

  • Висипайтеся, щоб цілий день відчувати себе бадьорим і, ледь відкривши очі, не мріяти про тепле ліжечко;
  • Займайтеся спортом щоденно хоча б по 15-20 хвилин. Помірні фізичні навантаження підвищують працездатність.
  • Випишіть 3 основні сфери свого життя, які є головними для вас, і для кожної поставте собі конкретні цілі на 3 місяці. Складіть план їх досягнення і слідуйте їм.
  • Складні і енерговитратні процеси вирішуйте в першу чергу, поки у вас є сили і натхнення;
  • Обмежте час перебування в соцмережах. У вас з’явиться багато вільного часу, ваша продуктивність збільшиться.
  • Нагороджуйте себе чим-небудь за успіхи і досягнення.
  • Складайте список зробленого за день. Це підвищує самооцінку і надихає на більшу.
  • Наведіть порядок на робочому місці та організуйте його так, аби вам було зручно і приємно працювати.

Як би там не було, ви повинні розуміти, що безцільно вилежуватися на дивані, вивчаючи візерунки на шпалерах – це нормально. Людина – істота жива і безперервне розумове або фізичне навантаження, неправильне харчування і відсутність відпочинку негативно позначаться на стані здоров’я. Тому не можна поспішати звинувачувати себе в ліні, примушуючи себе до постійного праці, потрібно знайти час на відпочинок і просто проаналізувати ситуацію, що ж є причиною втрати енергії. Те, що називають лінню, може також бути і проявом депресії. Коли у людини повністю відсутній емоційний, фізичний та енергетичний ресурс для того, щоб щось робити зі своїм життям. Найменший примус до праці може закінчитися для такої людини фактично катастрофою. Тому ідеальний варіант – це знайти баланс між роботою і відпочинком.

Пресцентр кафедрі менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти

Недавні записи

Категорії